SeppoMononen Omnia mea mecum porto!

Tiedustelu ja urkinta Raamatun ajoista nykyaikaan

  • Sotilastiedustelun agentteja filman vihreissä paidoissa valokuvasin  Buenos Aires - Uruguay lautalla 2008
    Sotilastiedustelun agentteja filman vihreissä paidoissa valokuvasin Buenos Aires - Uruguay lautalla 2008

 

Kenraali Asko Kilpinen kirjoitti ajankohtaisesti vakoilun historiasta (Pohjalainen 20.12.2013).

 Sotilaallinen tiedustelu kuuluu neuvokkaaseen sodankäyntiin, josta historiallinen esimerkki löytyy Vanhasta testamentista. Kirjallisuuden historiassa Vanha testamentti on Israelin kansalliseepos, kuten Kalevala on meidän. Mutta toisin kuin Kalevalassa, Vanhan testamentin sankarimyytit ovat todellisista historian henkilöistä.

Yksi hahmoista on Gideon, jonka tarina kuvataan Tuomarien kirjassa. Tarina valaisee tiedustelun sotilaallista historiaa taistelussa, jossa Gideon voittaa midianilaiset Jisreelin tasangolla.

Herra on se joka neuvoo Gideonia sotajoukon valitsemisessa ja lupaa antaa Midianin Gideonille. Herra sanoo kuitenkin, että jos pelkäät ryhtyä hyökkäykseen tai epäröit, käy tiedustelemassa.

Lähellä vihollisleiriä Gideon kuuli kahden midianilaisen keskustelevan. Toinen kertoi nähneensä unta leivästä, joka tuli pyörien leiriin ja iski teltan kumoon. Toinen sanoi, ettei se ollut mikään muu, kuin israelilaisen Gideonin miekka: Jumala antaa hänen käsiinsä Midianin. Tämän kuultuaan Gideon palasi leiriinsä ja sanoi: "Nouskaa, sillä Herra antaa midianilaisten leirin teidän käsiinne".

Niinpä Gideonin joukot piirittivät yöllä midianilaisten leirin ja merkistä puhalsivat pasuunoihin, murskasivat mukanaan varusteena olleet saviruukut, tempasivat vasempaan käteensä ruukuissa olleet tulisoihdut ja oikeaan pasuunat, puhalsivat niihin ja huusivat: "Herran ja Gideonin miekka!".  Leiri pakeni sekasorrossa ja kirkuen, vaikka Gideonin miehet vain seisoivat paikallaan! 

Israelin Herra näyttää olevan inhimillisen neuvokkuuden ja luovuuden myytti, joka tässä sankaritarussa saa ilmaisunsa Gideonin kautta ja hänen todellisuudessaan.  

Kertomuksessa Jumalan nimen mainitsee vain midianilainen toisen midianilaisen unta tulkitessaan: "Jumala antaa Gideonin käsiin Midianin ja koko leirin." Vihollinen kuvataan taikauskoisena ihmisenä, joka pelkää Herraa; ihmisenä joka pelkää ajatella ja jolta puuttuu inhimillinen luottamus itseensä.

Sotilaana Kilpinen puhunee legitiimistä tiedustelutoiminnasta. Kuitenkin meillä toimii  lain varjopuolella operoivia Puolustusvoimienkin rahoittamia järjestöjä, joiden agentit häikäilemättömästi kansalaisia urkkivat ja häiritsevät, jopa fyysisiä pahoinpitelyjä ja tappoyrityksiä on koettu... Näistä luunmurtumatkin todistavat.

Pian sen jälkeen kun olin lähettänyt tekstini Hotmaililla Pohjalaisen toimitukseen, litorina.org –verkkosivuilleni kirjautui harvinainen käynti israelilaisesta URL-osoitteesta.  - Pohjalainen ei ole tekstiäni painanut …

 

Seppo Mononen, filosofianmaisteri, Ilmajoki

www.litorina.org

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Seppo Mononen

Jotenkin vaikuttaa siltä että tämä tekstini on joutunut sensuurin kouriin...

Toimituksen poiminnat