SeppoMononen Omnia mea mecum porto!

Vilpittömät ovat vapaita ja onnellisia

  • Vilpittömiä paljasjalkoja koululaisten keväisissä viestikisoissa Vaasan Kaarlenkentällä 21.5. 2016.(YLE Femman haastattelussa)
    Vilpittömiä paljasjalkoja koululaisten keväisissä viestikisoissa Vaasan Kaarlenkentällä 21.5. 2016.(YLE Femman haastattelussa)

Koululaisten jokakeväiset Stafettkarnevalen 2016 viestijuoksut Vaasassa  antoi vahvan vihjeen siitä miksei ruotsinkielisiä tyttöjä esiintynyt taannoin tekemäni uupumus-tutkimuksen kuolintilastossa. Tyttöihin kohdistuva seksuaalinen väkivalta Suomessa on nyt  tullut julkisen keskustelun aiheeksi syystä. Mutta jo 1999 aineistosta tekemäni tutkimus osoitti suomenkielisten tyttöjen   kuolleisuuden poikkeavaksi.


Vuosikymmenen poissaolon jälkeen palasin kotimaahan. Tulin  outoon epätodelliseen maailmaan jossa ihmiset käyttäytyivät karkeasti ja uupuivat. Uteliaana ryhdyin elinvoima-tutkimukseen selvittääkseni - itselleni - mikä oli. Tutkimuksen kohteeksi valitsin oman viiteryhmäni, tutun kotiseudun suomenkielisen väestönäytteen. Verrokki löytyi Kelan vihjeestä: Hyvinvoiva Pohjanmaan rannikkoseudun enemmistöltään ruotsinkielinen väestö. Ks.  (/www.litorina.org/exhaustion/ ja suomeksi /elinvoimasta/).


YLE-Femman televisiointi koululaisten Stafettkarnevalen 2016 -viesteistä  Kaarlenkentältä  oli  rohkaiseva elämys epäluuloiseksi taantuneelle katsojalle! Kuinka kauniit nuoret ihmiset  voivatkin kilpailla sopuisasti! Aivan kuten maailman aikuiset urheilijat kansainvälisissä koitoksissaan, ilman minkäänlaista toraa.


Viestikarnevaalien katselu todisti minulle, että sopuisa yhteiselämä on mahdollista ristiriitojen Suomessakin, jossa vaje vilpittömyydestä voi olla  ahdistava. - Vilpillisyys näyttää pilaavan paljon, varsinkin kun siitä on tullut maan tapa ja perinne: Nyky-suomalaisuuden koko kuva? Ks.  /www.litorina.org/kyr/. —Suomalainen ratkaisu: epäsäännöllisyyksien vesioikeuksissa paljastuttua hallitus/eduskunta lakkautti ne!


Vilpillisyys on julkisen yhteiskuntamme syöpä. Rakentavat asiat eivät etene kun aina pitäisi viiteryhmässä/puolueessa sopia, kuinka valehdeltaisiin samoin. Toisistaan poikkeavat lausunnot  eivät näytä hyvältä, ja ennen pitkää tästä vaikeudesta seuraa sekaannus ja yhteiskunnan epäjärjestys ja lukkiutuminen.Siitä näyttää tulleen “epävarman pysyvyyden” tila jota tulkitsemaan tarvitaan “asiantuntijoita”. Vaihtoehtona totuus olisi käyttökelpoinen, kestävä ja tulkitsemattakin selkeä.


Pääministeri  Esko Aho ja filosofi Ilkka Niiniluoto tunnistivat hämmennyksen  jo 1992. Ks /www.litorina.org/id41.html/). Vallankumouksen (=yhteiskuntajärjestyksen horjumisen) mahdollisuudesta varoitti EU:sta käsin Suomea arvioinut oikeusasiamies Jakob Söderman 2010. Dualistisessa (=toden ja kuvitellun sekoittamisen) Suomessa Kekkosen tavoittelema vallankumous on itse asiassa jo pitkällä toteutumassa. Sen välitavoite on nykytilan äänestävien kansalaisten hämmennys ja turvattomuuden tunne.


Murroksen pyörä on Keskusta. Omaa etua tavoittelematon Santeri Alkio perusti Maalaisliiton maalaisväestön ja viljelijöiden parlamentaarista etua ajamaan. Urho Kekkonen valitsi Maalaisliiton, jonka laskelmoi suurimpana puolueena tuovan paljon ääniä. Parlamentaarinen Maalaisliitto muuttui häikäilemättömän Kekkosen ohjaksissa  häikäilemättömäksi Keskustaksi, jolle valta lienee yli kaiken tärkein tavoite.


Runoilijana William Shakespeare tunsi ihmisen mielen liikkeet. Viisisataa vuotta sitten  Myrsky/Tempest näytelmän 16 -vuotias Miranda on elänyt elämänsä eristyksissä. Kun hän sitten kohtaa muita  ihmisiä, ihastus on vilpitön:


            "Oi ihmetys!
Kuinka paljon jumalaisia olentoja täällä onkaan!    
Kaunis on ihmiskunta! Uusi uljas Maa,
Jolla on tällaisia ihmisiä pinnallaan!"

Todellisuudessa. Maailman ihmiset ovat vilpittömiä ja siksi vapaita ja onnellisia. Runoilija rohkaisee avaamaan silmät näkemään  kanssaihmiset todellisina  ominaisuuksia ja kelpoisuuksia arvioimatta ja vertailematta..


Vilpittömästi.  

     
Seppo Mononen tutkija filosofian maisteri Ilmajoki /www.litorina.org/
(Shakespeare -käännös kirjoittajan)

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat